This website uses cookies to provide services and pursuant to the Cookies Policy. You may define the conditions for keeping or accessing cookies in your browser. ×

50 najlepszych przepisów na potrawy z grila EBOOK

How to buy?

Current price

1,00

Auction has ended

Shipping costs
via e-mail 0,00 zł

All options

Seller (802)  

100,0 % positive feedback

View feedback

Other items
Ask Seller
  • Description
  • Payment and shipping
Witam

Przedmiotem aukcji są przepisy na potrawy z grila
Naprawdę pyszne, wiele z nich sam przyrządzałem, a moi goście byli zachwyceni ;)

Po wpłacie pieniędzy na konto WOŚP prześlę przepisy mailem w pliku PDF

O grillowaniu napisano wiele. Zamiłowanie
do jedzenia posiłków prosto z ognia, na
świeżym powietrzu, wiąże się z czasami
prehistorycznymi. Wielkie grillowanie Polaków
z kolei powiązano z sukcesem gospodarczym,
choć niektórzy ekonomiści narzekają na
negatywny wpływ długich majówek na PKB.
W natłoku majowych promocji i grillowych
reklam, łatwo jest zapomnieć o sprawie
najważniejszej. Grill to przede wszystkim
doskonała okazja do spotkań w gronie
najbliższych. A jedzenie? Jedzenie jest
tu tylko dodatkiem. Ważnym, choć nie
najważniejszym. By oczarować naszych gości,
dać pretekst do rozmów i podarować kilka
chwil kulinarnych uniesień, przedstawiamy
50 najlepszych przepisów na dania z grilla.
Grilluj z nami, czyli zapomnij o troskach dnia
codziennego i pozwól sobie na chwileczkę
zapomnienia...
Przepisy

Stek z kością w burbonie 6
Steki po karaibsku 7
Steki z jagnięciny z nutą cytrynowo-tymiankową 8
Karkówka z grilla 10
Żeberka miodowe z chili 11
Polędwiczki imbirowe 13
Szaszłyk po rosyjsku 14
Sosatki po afrykańsku 15
z baraniną i suszonymi 15
brzoskwniami 15
Szaszłyki słodko-kwaśne z owocami 16
Kiełbaski piwne 17
Kiełbaski diabelskie 18
Kaszanka z karmelizowanymi jabłkami 19
Pałeczki cytrusowe 20
Skrzydełka tikkamasala 21
Filety z kaczki w sosie wiśniowym 22
Dorsz w cytrusach 23
Tajskie hamburgery z tuńczyka 24
Szaszłyki krewetkowe z ananasem i chili 25
Grillowane żeberka z dzika 26
Udka z zająca na słodko 27
Kotlety z sarniny 28 Oscypki z grilla 30
Grillowany ser pleśniowy 31
Kolorowe szaszłyki z papryki 32
Faszerowane cukinie 33
Faszerowane pomidory 34
Aromatyczne ziemniaki 35
Grzybowe szaszłyki 37
Faszerowane jabłka 38
Owocowe szaszłyki 39
Keczup domowej roboty 41
Sos barbecue 42
Sos musztardowo-miodowy 43
Sos śmietanowo-chrzanowy 43
Sos czosnkowy 44
Sos majonezowo-pomidorowy 44
Pesto 46
Raita 46
Sos miętowy 47
Sos kiwi-awokado 47
Marynata winna (I) 49
Marynata winna (II) 50
Marynata miodowo-musztardowa 51
Marynata słodko-ostra 52
Marynata ziołowo-kremowa 52
Marynata curry 53
Marynata cytrusowa 53
Marynata słodko-kwaśna 54
Marynata wiśniowo-pomarańczowa 54
Marynata koreańska
Na zachętę do licytacji ;)) kilka z nich
Steki po karaibsku
4 steki z polędwicy wieprzowej
cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleczka kokosowego
50 ml białego rumu
pęczek świeżego oregano
szczypta suszonej szałwii
szczypta cynamonu
½ cytryny
ocet winny
oliwa z oliwek
Steki po karaibsku wymagają zaopatrzenia się w rum
oraz mleczko kokosowe. Te składniki mogą nam
posłużyć do przyrządzenia pina colady, więc dobrze
jest sięgnąć po nieco więcej mleczka.
Zaczynamy od marynaty. W solidnej misce, która
pomieści nasze steki, mieszamy 200 ml mleczka
kokosowego z 50 ml rumu. Doprawiamy świeżym
oregano, szczyptą suszonej szałwii, cynamonem
i kilkoma kroplami octu, a następnie dodajemy
pokrojoną w piórka cebulę.
Polędwiczki wieprzowe nacieramy solą, pieprzem
i rozgniecionym czosnkiem oraz skrapiamy solidnie
sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Mięso dodajemy
do zalewy i marynujemy minimum dwie godziny.
Steki po karaibsku wypiekamy około 10-15 minut
na porządnie rozgrzanym grillu. Pod sam koniec
kładziemy na nich cebulkę z marynaty i lekko ją
podpiekamy. Serwujemy z owocową sałatką.
Szaszłyki słodko-kwaśne z owocami
25 dag wieprzowiny
100 ml słodkiego lub
półsłodkiego wermutu
po 50 ml soku ananasowego
i winogronowego
cała cytryna
łyżka jasnego miodu
świeży ananas
kiść winogron
pieprz
sól
Pora na coś słodkiego. Wieprzowinę zamarynujemy na
słodko-kwaśno, a na patyczki nabijemy owoce.
Zaczynamy od cytryny. Ścieramy z niej skórkę
i wyciskamy sok. Pokrojoną w sporą kostkę
wieprzowinę nacieramy pieprzem, solą i oliwą z oliwek
oraz skrapiamy obficie sokiem z cytryny. W misce
szykujemy marynatę, czyli wlewamy słodki wermut,
sok ananasowy, sok winogronowy i dodajemy tartą
skórkę z cytryny oraz solidną łyżkę jasnego miodu.
Marynujemy mięso w zalewie co najmniej dwie
godziny.
Rozpalamy i porządnie rozgrzewamy grill. Na patyczki
nadziewamy naprzemiennie kawałki obranego,
świeżego ananasa, winogrona oraz mięso. Przed
położeniem szaszłyków na posmarowanym oliwą
ruszcie, smarujemy je miodem i wypiekamy, obracając
co jakiś czas przez około 15 minut.
A co podać w kieliszkach? Do czerwonego mięsa wino
powinno pasować kolorystycznie, choć do owoców
pasuje wino białe, lub różowe. A może trzymając się
złotej zasady zaserwujemy jakiś wytrawny drink na
bazie wermutu
Każdy grosz się liczy;)

Pozdrawiam

Gramy do końca świata i jeden dzień dłużej.