This website uses cookies to provide services and pursuant to the Cookies Policy. You may define the conditions for keeping or accessing cookies in your browser. ×

309 Przepisów Na Sałatki z Warzyw Owoców Sledziowe

How to buy?
  • 1 person bids placed by, won (203)  
  • Ended (Tue 23 Dec 2014 09:26:12 CET)

Current price

1,00

Auction has ended

Shipping costs
via e-mail 0,00 zł

All options

Seller (802)  

100,0 % positive feedback

View feedback

Other items
Ask Seller
  • Description
  • Payment and shipping
Witam

Przedmiotem aukcji są 309 przepisów Na Sałatki z Warzyw, Owoców, Śledziowe, z Kurczakiem, Jajkiem , Owocami morza itp.

Naprawdę pyszne, wiele z nich sam przyrządzałem, a moi goście byli zachwyceni ;)

Po wpłacie pieniędzy na konto WOŚP prześlę przepisy mailem w pliku PDF
Na zachętę do licytacji ;)) kilka z nich
Sałatka wiosenna

10 dag fasolki szparagowej, 1 mały kalafior, sól, 1 pęczek rzodkiewek, 1 główka sałaty, 1/2
pęczka młodych marchewek, 1 jabłko, 2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży, pieprz, cukier,
posiekany szczypiorek, kilka łyżek śmietany
Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
Fasolę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki lub pokroić na drobne
cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać. Marchewki, jabłko i
ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku
solą, pieprzem, cukrem. Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szczypiorkiem.
Podawać jako przystawkę do mięs, ryb, potraw mącznych.

Sałatka z buraków ćwikłowych i dorsza

0,5 kg małych jędrnych buraków ćwikłowych zalewamy - po dokładnym umyciu osolonym
wrzątkiem, tak by były nim "na palec" pokryte. Do wrzątku dodajemy 1/3 łyżeczki kminku oraz 3
łyżki octu, (aby buraki zachowały barwę). Gotujemy, licząc od momentu zagotowania, 60-70
minut. 50-60 dag ugotowanych w esencjonalnym wywarze z jarzyn filetów z dorsza dzielimy po
ochłodzeniu na cząstki. Ugotowane i ochłodzone po ugotowaniu buraki cienko obieramy i po
przepołowieniu kroimy na cienkie plastry. 2 konserwowe ogórki i duże kwaśne jabłko kroimy w
kostkę. 5 dag wyłuskanych orzechów włoskich rozkruszamy niezbyt drobno. Po delikatnym
wymieszaniu wszystkich składników sałatki, całość zalewamy marynatą, przygotowaną z małego
słoiczka majonezu, 4 łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu i drobno posiekanej sporej cebuli.
Marynatę w razie potrzeby doprawiamy, dodając łyżeczkę sproszkowanej słodkiej papryki,
szczyptę cukru i - jeśli chcemy - nieco soku cytrynowego. Sałatka powinna dojrzewać, co najmniej
przez godzinę w lodówce. Podając, dekorujemy ją posiekanym koperkiem i ugotowanymi jajami.

Sałatka pomarańczowa

1,5 kg pomarańczy, 250 g czarnych oliwek, 2 główki czosnku, sól, czarny pieprz, papryka
mielona słodka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kolendry mielonej, 2 zielone cytryny,
4 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki.
Pomarańcze umyć w cieplej wodzie, osuszyć, obrać ze skorki tak, by odciąć również biała błonkę
pokrywająca cząstki. Wyciąć nożem cząstki spomiędzy białych błonek i włożyć do salaterki.
Główki czosnku dokładnie posiekać i dodać do pomarańczy. Dodać sól, pieprz, cynamon, mielona
paprykę i kolender oraz oliwę. Delikatnie wymieszać. Wycisnąć sok z cytryn i skropić nim
pomarańcze, dodać oliwki i wymieszać całość.

Każdy grosz się liczy;)

Pozdrawiam

Gramy do końca świata i jeden dzień dłużej.