Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×

E-book: Najlepsze zupy regionalne 43 PRZEPISY PDF

Jak kupować?
  • 1 osoba licytowała, wygrał (19)
  • Zakończona (nie 11 sty 2015 20:15:00 CET)

Aktualna cena

1,00

Licytacja zakończona

Koszty dostawy
Wysyłka e-mailem 0,00 zł

Wszystkie opcje

Sprzedający (802)  

100,0 % pozytywnych komentarzy

Zobacz wszystkie komentarze

Wszystkie przedmioty sprzedającego
Pytanie do sprzedającego
  • Opis
  • Dostawa i płatność
Witam

Przedmiotem aukcji są przepisy na

Najsmaczniejsze zupy polskich regionów - EBOOK 

Naprawdę pyszne, wiele z nich sam przyrządzałem, a moi goście byli zachwyceni ;)
Po wpłacie pieniędzy na konto WOŚP prześlę przepisy mailem w pliku PDF
Na zachętę do licytacji ;)) kilka z nich
Wstęp
Trudno wyobrazić sobie prawdziwy obiad bez "pierwszego dania", czyli zupy. Zawiesiste zupy jemy jesienią i zimą, pyszne chłodniki latem, a wiosną cieszymy się świeżutkimi warzywami, które wspaniale smakują w bulionie. Mamy swoje ulubione przepisy na zupy, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Często są to zupy znane tylko w danym regionie, niespotykane nigdzie indziej. To ważne, by te tradycje kulinarne nie zostały zapomniane.
Specjalnie dla wszystkich wielbicieli zup przygotowaliśmy przepisy na najsmaczniejsze zupy polskich regionów. Zaczniemy od rybnych (i nie tylko!) smakołyków północy, po czym przejdziemy na tereny wschodnie, w których odnajdziemy wyraźne wpływy litewskie i ukraińskie, a zakończymy na ziemiach południowych z ich słynnymi zupami góralskimi i śląskimi.

Zapraszamy do kulinarnej podróży po Polsce i życzymy smacznego!


Czapurniak (zupa brzadowa)


Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
 1 l wody
 

 200 g suszu owocowego (jabłka, gruszki, śliwki)
 200 ml śmietany
 1 płaska łyżka masła
 10 g cukru
 sól do smaku
1. Suszone owoce opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na co najmniej 2 godziny.
2. Owoce wyjmij z wody i pokrój w nieduże paski.
3. Zagotuj wodę, dodaj pokrojony susz. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
4. Śmietanę wymieszaj z mąką i niewielką ilością wody. Zagęść zupę.
5. Dopraw do smaku solą i cukrem.
6. Zupę wlej do czarek, podawaj z makaronem (najlepszy będzie makaron nitki).

 

 

Zupa z bobu


Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
1-1,5 l Bulionu warzywnego WINIARY
500 g bobu
250 g ziemniaków
2 pietruszki
3 marchewki
ćwierć selera
1 niezbyt duża kalarepa
2/3 szklanki kwaśnej śmietany
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo siekanej bazylii
sól i pieprz do smaku
1. Warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, kalarepę) umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu.
2. Bób ugotuj w oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie.
3. Po przestudzeniu bób obierz z łupinek i podduś na oliwie. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekany czosnek.
4. Bób dodaj do zupy. Dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę.
5. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
6. Pod koniec gotowania podbij zupę śmietaną i dodaj łyżkę masła.
7. Podawaj gorącą, na talerzach lub w miseczkach, posypaną posiekaną świeżą bazylią.


Spis treści
Spis treści ........................................................................................................................ 1
Wstęp .............................................................................................................................. 4
Północ .............................................................................................................................. 5
Województwo pomorskie ........................................................................................... 5
Czapurniak (zupa brzadowa) ................................................................................... 5
Polewka rybna ......................................................................................................... 6
Kartoflanka .............................................................................................................. 7
Zupa z żółtej brukwi ................................................................................................. 8
Województwo kujawsko-pomorskie ......................................................................... 10
Gęsia czernina ........................................................................................................ 10
Rosół z gęsi z pulpecikami ..................................................................................... 12
Zupa z gęsich podrobów ........................................................................................ 13
Szybka brokułowa zupa-krem ............................................................................... 15
Województwo warmińsko-mazurskie ....................................................................... 16
Zupa rybna ............................................................................................................. 16
Pruska zupa dyniowa ............................................................................................. 17
Zupa z chleba (bardzo sycąca) ............................................................................... 18
Zupa winna ............................................................................................................ 20
Wschód ......................................................................................................................... 21
Województwo lubelskie ............................................................................................ 21
Zupa z bobu ........................................................................................................... 21
Barszcz ukraiński .................................................................................................... 22
Kapuśniak lubelski ................................................................................................. 24
Lubelskie flaczki jarzynowe ................................................................................... 26
Województwo podlaskie ........................................................................................... 27
Barszcz grzybowy ................................................................................................... 27
Flaki po podlasku ................................................................................................... 29
Łomżyński barszcz wiejski ...................................................................................... 30
Chłodnik kurpiowski .............................................................................................. 31
Zupa grzybowa ....................................................................................................... 32
Południe ........................................................................................................................ 34
Województwo podkarpackie .................................................................................... 34
Maczanka ............................................................................................................... 34
Zupa grzybowa (opieńkowa) ................................................................................. 35
Zupa ziemniaczana z czosnkiem ............................................................................ 37
Pańska zupa z ziemniaków .................................................................................... 39
Województwo małopolskie ....................................................................................... 40
Zupa wolska ........................................................................................................... 40
Zupa dziadowska ................................................................................................... 41
Chrzanówka lanckorońska ..................................................................................... 42
Zupa fasolowa „Jasi fasolowej” z Tropia n/Dunajcem .......................................... 43
Województwo śląskie ................................................................................................ 45
Oberiba (zupa z młodej kalarepy) ......................................................................... 45
Kejzy zupa (zupa serowa) ...................................................................................... 46
Kwaśnicorka na wędzonce .................................................................................... 47
Żurek śląski ............................................................................................................ 48
Każdy grosz się liczy;)

Pozdrawiam

Gramy do końca świata i jeden dzień dłużej.