Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×

28 Przapisów Na Domowe Pędzenia Wina

Jak kupować?
  • 1 osoba licytowała, wygrał (52)
  • Zakończona (śro 28 sty 2015 04:13:58 CET)

Aktualna cena

1,00

Licytacja zakończona

Koszty dostawy
Wysyłka e-mailem 0,00 zł

Wszystkie opcje

Sprzedający (802)  

100,0 % pozytywnych komentarzy

Zobacz wszystkie komentarze

Wszystkie przedmioty sprzedającego
Pytanie do sprzedającego
  • Opis
  • Dostawa i płatność
Witam

Przedmiotem aukcji są przepisy na domowe pędzenie wina.
Naprawdę pyszne, wiele z nich sam robiłem , a moi goście byli zachwyceni ;)

Po wpłacie pieniędzy na konto WOŚP prześlę przepisy mailem w pliku PDF
Na zachętę do licytacji ;)) kilka z nich

Wino Borówkowe

Przepis nr. 08
Sok borówkowy fermentuje dość opornie, dlatego należy postąpić w następujący sposób: zwykłym zaczynem drożdżowym zadajemy najpierw około 1 litra moszczu z dobrze fermentujących owoców (np. porzeczek, czy agrestu), Gdy ten pomocniczy moszcz dobrze zafermentuje, wtedy wlewamy go do moszczu borówkowego. 100 gramów czarnych jagód zawiera: 0,6 gramów białka, 14,3 grama węglowodanów, 65 miligramów potasu, 10 miligramów wapnia, 9 miligramów fosforu, 2 miligramy magnezu, 1 miligram sodu, 0,7 miligramów żelaza, 0,1 miligrama cynku, 130 mikrogramów witaminy A, 0,02 miligrama witamin B1 i B2, 0,4 miligrama witaminy PP, 0,06 miligrama witaminy B6, 22 miligramy witaminy C, 6 mikrogramów kwasu foliowego.
Borówki można albo: - wygnieść na surowo i sok zadać zaczynem i po dodaniu wody i cukru fermentować; - miazgę sparzyć wrzącą wodą, zafermentować przez dwa dni, przecedzić i fermentować; - borówki przegotować w wodzie, wygnieść, przecedzić, po ostudzeniu dodać zaczyn drożdży, pożywki i na koniec cukier.
Wino Śliwkowe

Przepis nr. 14
Nie wszystkie gatunki śliwek jednakowo nadają się do wyrobu win. Należy brać najsłodsze odmiany - węgierki, renklody lub mirabelki. Śliwki, jako owoce posiadające dość dużo pektyn, trudno oddają sok, a powstałe wino długo się klaruje. Efekt jednak wart jest poświęceń i cierpliwości. 100 gramów śliwek dostarcza: 60 kilokalorii, 84 gramy wody, 0,6 grama białka, 9,6 grama węglowodanów, 2,1 grama błonnika, 190 miligramów potasu, 16 miligramów fosforu, 11 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligrama żelaza, 220 mikrogramów witaminy A, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,5 miligrama witaminy B3 (PP), 0,05 miligrama witaminy B6, 3 miligramy witaminy C, 0,7 miligrama witaminy E, 3 mikrogramy kwasu foliowego. Należy śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, sparzyć wrzącą wodą, po ochłodzeniu zadać drożdżami, po dwóch dniach wygnieść, sok przecedzić np. na płótnie, dodać roztworu cukrowego, pożywki i fermentować. Nie należy prowadzić fermentacji w zbyt wysokiej temperaturze a powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Na 10l wina bierze się mniej więcej: 6-7kg renklod, 7kg węgierek, 8kg mirabelek.

Każdy grosz się liczy;)

Pozdrawiam

Gramy do końca świata i jeden dzień dłużej.